Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Λεμφική παροχέτευση, Λεμφικό σύστημα: Ο ήρεμος γίγαντας (πηγή lme.gr)

Λεμφική παροχέτευση

Λεμφικό σύστημα: Ο ήρεμος γίγαντας



Σκεφτείτε τι συμβαίνει, όταν απεργούν οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου που ζείτε. Ξεχειλίζουν οι κάδοι από τα απορρίμματα, γεμίζουν τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι σακούλες με σκουπίδια. Πολλές από αυτές σχίζονται, σκορπίζουν τα σκουπίδια, η μυρωδιά είναι αφόρητη και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αρχίζει άμεσα ή λίγο μετά, ο κίνδυνος για εξάπλωση ασθενειών ή ακόμα και επιδημιών.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας, όταν για κάποιο λόγο, μπλοκάρει το λεμφικό σύστημα και πάψει να μαζεύει τα σκουπίδια του οργανισμού μας.

Είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα, παρόλο που δεν του έχει δοθεί η ανάλογη σημασία. Ο ρόλος του είναι πολλαπλός , μαζεύει, φιλτράρει και τελικά, αποβάλει τα νεκρά κύτταρα, (τελικό προϊόν του μεταβολισμού), βακτήρια, ιούς, ανόργανες ουσίες, νερό και λιπίδια. Επίσης οι λεμφαδένες παράγουν τα λεμφοκύτταρα ¨Τ¨ που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας.

Ας ξεκινήσουμε μια γνωριμία με αυτό το καταπληκτικό σύστημα του σώματός μας.

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο αγγείων, παράλληλο με το φλεβικό και το αρτηριακό.
Τα λεμφικά αγγεία δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο που καλύπτει κάθε εκατοστό του δέρματός μας και περιβάλλει κάθε όργανο του σώματός μας.

Το δίκτυο αυτό ξεκινά κατά το 70% μέσα και ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι πολύ φίνο, με το τοίχωμά του να έχει πάχος μόλις ένα κύτταρο!

Τα κύτταρα αυτά στηρίζονται από τον συνδετικό ιστό, από νημάτια ελαστίνης και κολλαγόνου. Όταν αυξάνεται η πίεση μέσα στον μεσοκυττάριο χώρο λόγω συσσώρευσης υγρών, ή όταν ασκηθεί κάποια πίεση στο δέρμα, τα νημάτια ανοίγουν το τοίχωμα του λεμφικού μικροδικτύου. Τότε το μεσοκυττάριο υγρό εισέρχεται στο λεμφικό αγγείο και αρχίζει να ρέει κατά το μήκος του. Σε αυτό το σημείο το ονομάζουμε λέμφο.

Καθημερινά, 2-3 λίτρα λεμφικού υγρού συλλέγονται και φιλτράρονται από το λεμφικό σύστημα και αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι έτσι απομακρύνονται οι πρωτεΐνες που είναι υπερβολικά μεγάλες για να εισέλθουν στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων. Τα σημεία εισόδου στα λεμφικά αγγεία είναι 4-6 φορές μεγαλύτερα από αυτά των τριχοειδών. Η απομάκρυνση των πρωτεϊνών είναι απαραίτητη διότι αυτές έλκουν νερό, οπότε υπερβολική πρωτεΐνη στο μεσοκυττάριο υγρό προκαλεί πρήξιμο ή οίδημα.

Κάνοντας σωστό λεμφικό μασάζ, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη διάνοιξη των λεμφικών αγωγών και να αυξήσουμε τον όγκο της λεμφικής ροής.

Υπάρχουν βαλβίδες κάθε 6 με 20 χιλιοστά, που επιτρέπουν στη λέμφο να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση. Αυτή η ασφαλιστική δικλίδα αποτρέπει τη μη φυσιολογική κίνηση της λέμφου.

Φυσιολογικά, η κίνηση της λέμφου, λόγω του ότι το λεμφικό σύστημα στερείται αντλίας υγρών, όπως είναι για παράδειγμα η καρδιά στο καρδιακό σύστημα, γίνεται έμμεσα με τους σκελετικούς μυς, την αναπνοή, τη ρυθμική κίνηση των αρτηριών και άμεσα, με τη σύσπαση των λεμφαγγείων.

Τελικά, όλοι οι λεμφικοί αγωγοί οδηγούν σε λεμφικά οζίδια, (λεμφαδένες), με μέγεθος καρφίτσας έως κερασιού. Υπάρχουν 500 με 700 λεμφικά οζίδια, με τα μισά να εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα και αρκετά στην εξωτερική πλευρά του λαιμού, τη μασχαλιαία χώρα και την εσωτερική πλευρά του ποδιού.

Η βασική τους λειτουργία είναι ο καθαρισμός και το φιλτράρισμα της λέμφου. Τα οζίδια αυτά παράγουν τα λεμφοκύτταρα, τα οποία καταστρέφουν τις εν δυνάμει βλαπτικές ουσίες μέσα στο σώμα, ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, επαναπορροφούν το 40% του υγρού που περιέχεται στη λέμφο, κάνοντας τη λέμφο πιο παχύρρευστη. Το παχύρευστο αυτό υγρό μαζί με τη διαδικασία καθαρισμού, πολλές φορές προκαλεί αντίσταση στη λεμφική ροή.

Η λεμφική παροχέτευση μέσω του λεμφικού μασάζ, βοηθάει στο να νικηθεί η αντίσταση αυτή, κάνοντας τη λέμφο να κινείται πιο γρήγορα και πιο ελεύθερα.

Αν το λεμφικό σύστημα αδρανοποιηθεί, τραυματιστεί από χειρουργική επέμβαση ή γίνει χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων, μπορεί να εμφανιστεί αυτό που ονομάζεται λέμφο-στατικό οίδημα. Το λεμφικό μασάζ είναι χρήσιμο στην μείωση αυτού του τύπου οιδήματος.

Ενδείξεις:
Η λεμφική παροχέτευση με το μασάζ, είναι μια ήπια, αλλά πολύ αποτελεσματική τεχνική, για τη βοήθεια της αύξησης της λεμφικής ροής. Με την αύξηση της λεμφικής ροής, αυξάνεται η δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και η παραγωγή των λεμφοκυττάρων.

Λεμφικό μασάζ εφαρμόζεται σε ανθρώπους που έχουν έλλειψη ενέργειας και ένα πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Βοηθάει και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Συμπτώματα όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι, αϋπνίες, μειώνονται έως και εξαλείφονται.

Χρήσιμο είναι και σε αθλητές που υπέστησαν αθλητικές κακώσεις ή που παρουσιάζουν μετατραυματικό οίδημα.

Επίσης, είναι βοηθητικό στην επούλωση των ουλών, σε κατακράτηση υγρών, πρησμένα πόδια ή αστραγάλους, αυξάνοντας την τοπική κυκλοφορία.

Οι αισθητικές ενδείξεις είναι επίσης αρκετές και σχετίζονται με τη μείωση της κυτταρίτιδας, την ποιότητα του δέρματος, την ακμή, την αποτοξίνωση, την αύξηση της αιμάτωσης, την αναζωογόνηση του δέρματος κ.α.

Όταν η λέμφος κινείται, τα κύτταρα δέχονται φρέσκα υγρά και θρεπτικά συστατικά, που κάνουν το δέρμα να φαίνεται λαμπερό και ζωντανό.

Άλλη μια εφαρμογή του λεμφικού μασάζ, είναι στις γυναίκες που λόγο καρκίνου του μαστού, τους έχει αφαιρεθεί μέρος των λεμφικών οζιδίων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη οιδήματος στα άνω άκρα.

Αντενδείξεις:
Το λεμφικό μασάζ είναι γενικά ασφαλές, υπάρχουν όμως συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις που δεν συστήνεται, όπως:

Οξεία φλεγμονή, καοήθεις όγκοι, θρόμβωση και καρδιακά προβλήματα, είναι οι περιπτώσεις οι οποίες καλό είναι να μην περιέχουν στη θεραπευτική αγωγή το λεμφικό μασάζ.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6977540468 την κ.Έφη Στρατή αισθητικό και φυσικοθεραπεύτρια εξειδικευμένη στο λεμφικό μασάζ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου